In september 2024 zijn Helmonders die wonen in zogenaamde hotspots van geluid bevraagd over hoe zij dat geluid ervaren. Ook is uitgevraagd hoe zij de luchtkwaliteit in en rond hun huis ervaren. De resultaten van deze enquête vind je terug in deze factsheet.
Het klimaat verandert. De temperatuur gaat omhoog en hittegolven komen vaker voor, het wordt droger en tegelijkertijd wordt de neerslag extremer. De gevolgen hiervan zijn nu al merkbaar via materiële, economische en volksgezondheidsschade. In 2014 is de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie vastgesteld waarin gemeenten en ander overheden het doel hebben meegekregen om Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht te hebben.
Dit rapport richt zich op de eerste ambitie die in het Deltaplan is aangegeven, namelijk het in beeld brengen van de kwetsbaarheid van de buitenruimte op de vier klimaataspecten: overstromingen, wateroverlast door hevige neerslag, hitte en droogte en op de impact daarvan op de 9 sectoren: water en ruimte; natuur; landbouw, tuinbouw en visserij; gezondheid; recreatie en toerisme; infrastructuur; energie; IT en telecom; en veiligheid.
De gemeente Helmond wil een leefbare, bereikbare en verkeersveilige stad zijn waarin iedereen zich duurzaam kan verplaatsen. Om dat ook in de toekomst te blijven, zullen we anders moeten gaan denken over mobiliteit. Over hoe we ons verplaatsen door de stad. Het verplaatsen te voet, met de fiets en met het OV zal vaker dan nu de voorkeur moeten krijgen dan het gebruik van de auto. Dit draagt bij aan het leefklimaat en de luchtkwaliteit in de stad. Ook kan het er voor zorgen dat er meer ruimte komt voor groen in de stad. Hierbij is het belangrijk om vroegtijdig te weten hoe hier in de stad over wordt gedacht. Vandaar dat we in januari 2023 een vragenlijst hebben uitgezet onder de leden van het Stadspanel Helmond.
In 2021 is de gemeente Helmond gestart met extra afval inzameling via het mobiele Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De Gemeente Helmond is benieuwd in hoeverre het GRIP bijdraagt aan haar afvalscheidingsdoelstellingen. Scheiden inwoners door het GRIP beter hun afval?
In januari 2023 hebben het CBS en TNO in op dracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gezamenlijk een rapport uitgebracht over de omvang van energiearmoede in Nederland. In deze factsheet laten we de resultaten voor gemeente Helmond zien.
Onderzoek naar de ervaringen van bewoners van appartementencomplexen met de verzamelcontainer voor GFT en etenstesten.
Uitgebreide publicatie met de resultaten van een onderzoek onder Helmondse inwoners naar de manier waarop zij aankijken tegen klimaatverandering en de energietransitie. Daarnaast is er specifiek gevraagd naar de mening van de inwoner over de plannen voor een zonnepark in Stiphout.
Resultaten van een onderzoek onder Helmondse inwoners naar de manier waarop zij aankijken tegen klimaatverandering en de energietransitie. Daarnaast is er specifiek gevraagd naar de mening van de inwoner over de plannen voor een zonnepark in Stiphout.
Onderzoek naar hoe de Helmondse inwoners aankijken tegen het stoken van hout en hoe ze daarmee omgaan.
Inwoner kunnen een subsidie aanvragen als zij een groen dak willen aanleggen. Wat zijn de redenen om een groen dak aan te leggen?
Hoe kijken de inwoners aan tegen de afvalinzameling, het scheiden van afval en hoe zouden zij hierover geïnformeerd willen worden?