Omdat impactvolle ontwikkelingen zich de laatste tijd in razendsnel tempo opvolgen, is het belangrijk om in de gaten te houden hoe de stad en de inwoners hierop reageren. Met de monitor Vinger aan de Pols geven we een zo actueel mogelijk beeld van hoe het met de stad en haar inwoners gaat. Dit doen we onder andere op thema's als Rondkomen, Werkloosheid, Zorggebruik en Welbevinden en gezondheid.
Om op de hoogte te blijven van hoe inwoners zich voelen en waar ze zich eventueel zorgen over maken, wordt twee keer per jaar een vragenlijst uitgezet bij het Stadspanel. Op deze manier kunnen we als gemeente zien hoe het met de inwoners gaat en waar we als gemeente alert op moeten zijn. De uitkomsten en analyses zijn onderdeel van de monitor Vinger aan de Pols.
1 januari 2024 heeft BrabantWater de watertoren aan de Torenstraat teruggegeven aan de gemeente Helmond. Hij is niet meer nodig als reserve watervoorziening. Een mooie kans om een nieuwe invulling aan de watertoren te geven. Daarom hebben we een enquête gehouden, waarin iedereen mee mag denken over de kaders voor het uitzetten van de tender. Dit zijn de resultaten van dit onderzoek.
Om op de hoogte te blijven van hoe inwoners zich voelen en waar ze zich eventueel zorgen over maken wordt er twee keer per jaar een vragenlijst uitgezet onder het Stadspanel. Op deze manier kunnen we als gemeente zien hoe het met de inwoners gaat en waar we als gemeente alert op moeten zijn. De vragenlijst is een onderdeel van de monitor Vinger aan de Pols.
In dit onderzoek naar de wijkaccomodaties geven wij een overzicht van hoe de Helmondse wijkaccommodaties er voor staan. Daarbij gaan we in op het gebruik en de gebruikers, de staat van het gebouw, de bedrijfsvoering en de samenwerking met andere organisaties.
In het nieuwe Huis voor de Stad komen in de Raadzaal op twee wanden grote muurschilderingen. Maurice van Venrooij gaat deze kunstwerken maken. Hij heeft zich laten inspireren door de naam van de Raadzaal Ons Weverij: "Als de raadzaal een weverij is, dan creëren de aanwezigen in de raadzaal een oneindig weefsel. Het weefsel vormt een belangrijk uitgangspunt voor de muurschilderingen in de raadzaal". Hij heeft twee schetsontwerpen gemaakt Inslag en Schering."
De gebruikers van de nieuwe Raadzaal hebben hun voorkeur voor en gevoel bij beide schetsontwerpen mogen uitspreken.
Het ontwerpteam heeft een volgende stap gezet voor de gebiedsvisie Stiphout. Hierbij is rekening gehouden met de actiethema’s uit het behoefte-onderzoek, ideeën van de bewoners voor de toekomst, bestaand beleid en opgaves die spelen. Het totale pakket aan input is vertaald in vier sfeerimpressies voor Stiphout in 2035. Deze impressies worden in woord en beeld weergegeven. Het is als het ware een voorproefje van hoe de toekomst van Stiphout aan zou kunnen voelen. Het is dus geen definitief plan of ontwerp maar een verbeelding die laat zien: ‘Wat nou als…? En wat zijn de consequenties?’. Aan een groep van 180 Stiphoutenaren is gevraagd wat hen wel en niet aanspreekt in de sfeerimpressies en of er wat mist.
In de Staat van Helmond beschrijven we hoe de stad ervoor staat en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn die in onze stad spelen. Daarbij gaan we uit van de Telos-gedachte voor een duurzame stadsontwikkeling. Dit houdt in dat er een balans moet zijn in hoe de gemeente ervoor staat in sociaal-cultureel, economisch en ecologisch opzicht. Daarnaast moet er ook sprake zijn van groei op elk van deze drie zogenoemde 'kapitalen', waarbij het evenwicht behouden blijft.
Op dit moment stelt de gemeente de omgevingsvisie op. Hierbij nemen ze ook de input van de inwoners mee. In deze derde meting hebben we vragen gesteld over de identiteit van Helmond, complete wijken en de relatie met het buitengebied.
Wat zijn de ervaringen van de inwoners die een vergunning hebben aangevraagd? Hoe treveden zijn zij over dit proces?
Onderzoek naar hoe de Helmondse inwoners hun stad zien in de toekomst als economische, groene en sociale stad.
Deze factsheet geeft inzicht in de drukte in het winkel- en horecagebied.
Onderzoek naar de bekendheid van de Global Goals onder de Helmondse inwoners,
In het traject van de invoering van de omgevingswet, moeten gemeenten een omgevingsvisie opstellen. Gemeente Helmond wil daarbij haar inwoners al in een vroegtijdig stadium betrekken. Stap 1 daarbij is een enquête over hoe inwoners vinden dat de stad zich (ook ruimtelijk) moet ontwikkelen.
Foldertje met enkele kerncijfers van Helmond (bevolking, woningen, werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en sport). Daarnaast is ook opgenomen de begroting 2020 en de verdeling van het gemeentebestuur. Heeft u moeite met het lezen van de folder? Neem dan contact met ons op via statistiek@helmond.nl.
Onderzoek naar de motivatie van de Helmondse inwoners om wel of niet te kiezen voor een glasvezelaansluiting.
Hoe kan de gemeente meer bezoekers, bewoners en bedrijven aantrekken? En hoe houden we bestaande bedrijven en bewoners?
Foldertje met enkele kerncijfers van Helmond (bevolking, woningen, werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en sport). Daarnaast is ook opgenomen de begroting 2019 en de verdeling van het gemeentebestuur. Heeft u moeite met het lezen van de folder? Neem dan contact met ons op via statistiek@helmond.nl.
De Stadsvisie van Helmond is in grote lijnen gericht op het versterken van de economische positie van Helmond en de bevordering van het woon-, werk- en leefklimaat. Deze factsheet toont de mate waarin de Helmondse bevolking zich herkent in waarden die de stad typeren en welke tips de bevolking heeft om Helmond sterker op de kaart te zetten.
Heeft u moeite met het lezen van de factsheet? Neem dan contact met ons op via statistiek@helmond.nl.